Make your own free website on Tripod.com

[Κεντρική σελίδα] > [Επιμέρους θέματα ευαισθητοποίησης] > [Προσεγγίσεις στο πρόβλημα του ρατσισμού] > [Ένας νέος Λούθερ Κινγκ πολέμα τον ρατσισμό]

(Ένας νέος Λούθερ Κινγκ πολεμά το ρατσισμό)

“Όποιος ξεπληρώνει κάποιο χρέος, γεννιέται μαύρος στο Γκρίλεϊβιλ”. Άγραφο αλλά εντελώς αληθινό για τους κατοίκους της Νότιας Καρολίνας. Σ’ αυτές τις πολιτείες οι εκδηλώσεις μίσους ξεκίνησαν τα ξημερώματα της 16ης Ιουνίου του 1995, με την πυρκαγιά στην εκκλησία των Βαπτιστών στο Πάϊνβιλ.

Βέβαια η έκφραση του μίσους αυτού, που φαίνεται ότι δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει, δε σταματάει εκεί. Ακολούθησαν εμπρησμοί εκκλησιών και σ’ άλλες πόλεις της Ν. Καρολίνας , μόνο που αυτή τη φορά οι δράστες ήταν οργανωμένοι έχοντας βενζίνη και άλλες εύφλεκτες ουσίες. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίστηκε ως “σηματοδότης της ρατσιστικής Αμερικής”. Ένα άλλο άκρως ρατσιστικό επεισόδιο είναι η ένοπλη επίθεση κατά του Άρθουρ Μίλιγκαν, ατόμου με περιορισμένη νοημοσύνη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα πυρπολήθηκαν ναοί στο Ντιξιάνα και σε άλλες πόλεις των νότιων πολιτειών. Εκεί δηλαδή που οι βρισιές κατά των μαύρων θεωρούνται φυσιολογική εκτόνωση ύστερα από κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών και που από τους λευκούς δεν έγινε ποτέ αποδεκτή η ήττα του Νότου στον εμφύλιο.

Και τότε εμφανίστηκε ο αιδεσιμότατος Μακέι, ο οποίος μεταβλήθηκε σε Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ της πολιτείας του. Ο εύσωμος αυτός άνδρας με το αποφασιστικό βλέμμα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι απόφοιτος κάποιου Πανεπιστημίου, κατάφερε πολλά. Έτσι ζήτησε και πέτυχε συνάντηση με τον πρόεδρο Κλίντον στο Λευκό Οίκο και αργότερα ανέλαβε ο ίδιος την ξενάγηση του προέδρου σ’ αυτές τις περιοχές. από τότε ο Μακέι είναι επικεφαλής του αντιρατσιστικού κινήματος των Ν. Πολιτειών, εκεί που γεννήθηκε η τζάζ και που δε μεγαλώνει μονό το βαμβάκι και καίγονται εκκλησίες, αλλά και που υπάρχουν ακόμη φυλετικές διακρίσεις σε κάθε μορφή. Για παράδειγμα οι ντετέκτιβ των πολυκαταστημάτων παρακολουθούν σχεδόν αποκλειστικά τους μαύρους πελάτες, κάτι που δεν περνά απ’ το μυαλό κανενός να κάνει για τους λευκούς της περιοχής.

Πρόσφατα ο αιδεσιμότατος Μακέι ανέλαβε την προεδρία της επείγουσας Διάσκεψης για το ρατσισμό, που θα γίνει στην Κολούμπια και που θα συμμετάσχουν κληρικοί και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απ’ όλη την Αμερικανική επικράτεια. Εκεί όπου κατά τον Κέβιν Γκρέι, συντονιστή του τοπικού γραφείου υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διοργανωτή της Διάσκεψης μαζί με τον Μακέι, η ανωτερότητα των λευκών είναι βαθιά ριζωμένη στην καρδιά και στο μυαλό των κατοίκων και θεωρείται βασικό στοιχείο της αμερικανικής κοινωνίας. Επίσης ο Γκρέι είναι ο άνθρωπος που υποχρέωσε το Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Ντέιβιντ Μπίσλεϊ να παραδεχτεί δημοσίως πως οι εμπρησμοί ήταν έργο λευκών μελών της Κου-Κλουξ-Κλαν.

Στην Κολούμπια έχουν ήδη τεθεί οι βάσεις ενός νέου κινήματος για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εγχρώμων, κάτι που προξενεί φόβο στη Λευκή Αμερική, όπως το κίνημα της δεκαετίας του ‘60 του Μ.Λ.Κινγκ. Έτσι την ερχόμενη άνοιξη θα πραγματοποιηθεί η γιγαντιαία αντιρατσιστική διαδήλωση με επικεφαλής τους Μακέι και Γκρέι. Μια καθόλου τυχαία επιλογή.

Στο Γκρίλεϊβιλ η ζωή των κατοίκων εξαρτάται ακόμη απ’ το χρώμα της επιδερμίδας τους. Όπως και ο θάνατος. Τα νεκροταφεία λευκών και εγχρώμων είναι ξεχωριστά, οι λευκοί επιλέγονται για εργασίες γραφείου, ενώ στους μαύρους ανατίθενται οι “παρακατιανές” δουλειές. Στον αμερικάνικο Νότο πρόκειται για μια πραγματικότητα καθημερινή. Η δουλεία καταργήθηκε, όχι όμως και οι άνισες συνθήκες εργασίας. Αλλά οι νόμοι ψηφίζονται στην Ουάσινγκτον, στο Βορρά. Στο Νότο είναι άλλος κόσμος.

Κατά το δήμαρχο της πόλης των 500 κατοίκων, Μάικ Μαχονι, ακόμα και για την ανεργία φταίνε οι μαύροι που “δεν ενδιαφέρονται για τον έλεγχο των γεννήσεων, δε φροντίζουν για τη μόρφωση των γόνων τους και εξαντλούν τα ταμεία κοινωνικών επιδομάτων “. Ο ίδιος ισχυρίζεται ακόμα πως ο ρατσισμός δεν είναι στην πόλη του εντονότερος από αλλού. όμως ανοιχτά για το ρατσισμό αυτό δεν αναφέρεται κανένας.

Το Νομικό Κέντρό για την αντιμετώπιση της φτώχειας στο Νότο της Αλαμπάμα, έχει μηνύσει τον επικεφαλή του πολιτειακού παρακλαδιού της Κου-Κλουξ-Κλαν, Οράτιο Κινγκ, για λογαριασμό της ενορίας της καταστραμμένης εκκλησίας των Βαπτιστών, ως ηθικό αυτουργό για την πυρπόληση του ναού. Ο ίδιος δε σταματά να δηλώνει πως καταδικάζει παρόμοιες ενέργειες και πως υποστηρίζει την αυτοάμυνα. Παράλληλα, ο “Μέγας Δράκος των Χριστιανών Ιπποτών της Κου-Κλουξ-Κλαν”, όπως ο ίδιος αποκαλεί τον εαυτό του, διαλαλεί πως οι λευκοί παραγκωνίζονται και εξολοθρεύονται, όπως παλαιότερα οι Ινδιάνοι.

Ο σύμβουλος του Νομικού Κέντρου από την Κολούμπια φρονεί ότι η δίκη της οργάνωσης θα λειτουργήσει ως προειδοποίηση για τους σιωπηλούς υποστηρικτές της Κ.Κ.Κ.

Αν ο αιδεσιμότατος Μακέι είναι ο Λούθερ Κινγκ της Ν. Καρολίνας, ο Γκρέι είναι ο Μάλκολμ Χ. , ο οποίος συνεργάζεται με τον Μακέι πίσω απ’ την σκηνή. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα συντροφέψει τον πάστορα στην αποστολή-περιοδεία του στις Πολιτείες Νιού Χάμσαϊρ, Τέξας, Αρκάνσας και Μισισιπή. Και σύντομα ο Μακέι Θα εγκαταλείψει την έδρα του για να αφοσιωθεί στους νέους ευρύτερους στόχους του.

Σύμφωνα με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, ήδη η αγροτική οδός 375 της περιοχής μετονομάστηκε σε “Οδό Μακέι”. Την επόμενη μέρα οι πινακίδες με τη νέα ονομασία βρέθηκαν πεταγμένες στην τάφρο. Ας σημειωθεί ότι η τοπική επιτροπή του Γκρίλεϊβιλ είχε διαφωνήσει με την απόφαση. Εκεί η κοινότητα των μαύρων εκπροσωπείται από ένα μόνο μέλος.

ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

[Κεντρική σελίδα] > [Επιμέρους θέματα ευαισθητοποίησης] > [Προσεγγίσεις στο πρόβλημα του ρατσισμού] > [Ένας νέος Λούθερ Κινγκ πολέμα τον ρατσισμό]