[Κεντρική σελίδα] > [Επιμέρους θέματα ευαισθητοποίησης] > [Προσεγγίσεις στο πρόβλημα του ρατσισμού] > [Τα γεγονότα στο Los Angeles το 1992]

(Τα γεγονότα στο Los Angeles τo 1992)

Είναι γνωστό ότι η Αμερική είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά ρατσισμού των λευκών κατά των μαύρων. H Αμερική, η χώρα με τα λιγότερα χρόνια ιστορίας, στην πορεία της μέσα σ’ αυτή, έχει να δείξει αναρίθμητα δείγματα ρατσισμού. αυτό γίνεται φανερό, μέσα από μικρά ή μεγάλα επεισόδια, που αποδεικνύουν καθαρά αυτή την προκατάληψη των λευκών.

Ένα τέτοιο περιστατικό, σχετικά πρόσφατο, συνέβη στις αρχές του 1992. Ένας νεαρός νέγρος, ονόματι Ροντνεϋ Κινγκ ξυλοκοπήθηκε από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς, στην πολιτεία του Los Angeles. Το γεγονός αυτό συγκλόνισε αλλά και δίχασε τους κατοίκους του. Οι συνέπειες της αθωωτικής απόφασης στάθηκαν μοιραίες για την πόλη του Los Angeles. Οι εξεγέρσεις εξαπλώθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις του, όπως το San Francisco, την Atlanta, το Seattle, το Pittsburgh και άλλες.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την αθώωση των αστυνομικών ύστερα μάλιστα από την ύπαρξη τόσων αποδεικτικών στοιχείων και την αυθεντική μαγνητοσκοπημένη ταινία που δείχνει με λεπτομέρειες τη σκηνή του ξυλοδαρμού και ακόμα περισσότερο να έχει εκδοθεί η απόφαση πριν το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας.

Οι κατήγοροι πίστευαν πως η μαγνητοσκοπημένη ταινία του βίαιου ξυλοδαρμού θα εξασφάλιζε την καταδίκη των κατηγορουμένων. Οι δικηγόροι τους όμως, θέλοντας να αντικρούσουν τις κατηγορίες που προέκυπταν από τη ταινία, την πρόβαλαν έτσι ώστε να φανεί ότι ο Κινγκ αποτελούσε απειλή για την Αστυνομία με αποτέλεσμα να αθωωθούν οι αστυνομικοί.

Ο δικηγόρος του Κινγκ γνωρίζοντας ότι στην πόλη της Ventura σε τρεις από τις πέντε δίκες που εκδίκαζαν υποθέσεις αστυνομικής κτηνωδίας οι ένορκοι έβγαλαν καταδικαστική απόφαση, προσπάθησε να γίνει εκεί η δίκη και το πέτυχε.

Στην απόφαση του Δικαστηρίου έπαιξε ρόλο το ότι οι κατήγοροι δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν κανέναν από τους τριάντα μάρτυρες του ξυλοδαρμού, σε αντίθεση με την υπεράσπιση η οποία παρουσίασε σαράντα εννέα μάρτυρες, και το γεγονός ότι o Κινγκ είχε βρεθεί στη φυλακή για ληστεία τους έκανε να τον αποτρέψουν από την κατάθεση, με την οποία θα του δινόταν η ευκαιρία να αντικρούσει τις κατηγορίες των αστυνομικών.

Ενώ στην κατάθεση του ένας από τους αστυνομικούς, o Θεοντόρ Μπρισένο, έλεγε ότι οι συνάδελφοί του ήταν εκτός ελέγχου, εκείνοι υποστήριζαν ότι τους διαβεβαίωνε πως όλα όσα έκαναν ήταν σύμφωνα με τις οδηγίες που τους είχαν δοθεί.

Ισχυρίστηκαν ακόμη πως επιτέθηκαν στο νεαρό γιατί ήταν μεθυσμένος και το γεγονός ότι είχε φοβερά μεγάλη αντοχή στον πόνο, τους έκανε να σκεφτούν πως βρισκόταν υπό την επήρεια της αγγελόσκονης, του αλυσογενούς ναρκωτικού PCP. Και όμως επανειλημμένες εξετάσεις έδειξαν πως ίχνος ουσίας ή ποτού δεν βρέθηκαν στον οργανισμό του θύματος.

Τελικά η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν: Αθώοι οι τέσσερις αστυνομικοί που χτύπησαν βίαια το Ροντνεϋ Κινγκ. Φαίνεται πως άρεσε στους ενόρκους η δήλωση του Μπρισένο:

“Η μόνη χρησιμότητα των γκλομπ μας είναι να σπάνε κόκαλα” αλλά πείστηκαν από την εξής άποψη του συνηγόρου του: “o πελάτης μου ενήργησε σύμφωνα με τα όσα του είχαν διδάξει στη Σχολή, για το πώς συλλαμβάνουν έναν κακοποιό”. Και βέβαια ο υπαινιγμός αφορούσε τη ληστεία που είχε κάνει πριν καιρό. Αυτή την κατηγορία δέχτηκαν οι ένορκοι και αθώωσαν τους τέσσερις αστυνομικούς, αρνούμενοι τη δικαιοσύνη που

απαίτησαν οι πολίτες του Los Angeles για τον Ροντνεϋ Κινγκ. Μετά την έκδοση της απόφασης οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν την πιο θανατηφόρα διαδήλωση των τελευταίων 25 ετών και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στην υπόλοιπη Αμερική. Υποστηρικτές του Κινγκ, ακόμα και μικρά παιδιά, άρχισαν επιθέσεις σε λευκούς που μερικές απ’ αυτές κατέληξαν σε φρικτές δολοφονίες. Η βία συνεχιζόταν όπως και κατά τη διάρκεια της δίκης. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν άνδρες, που σκοτώθηκαν κυρίως από πυροβολισμούς, ακόμα και μπροστά στα μάτια των οικογενειών τους.

Μια ομάδα από μαύρους, λευκούς και ισπανόφωνους προκάλεσαν τρομερές καταστροφές στην πόλη: Έβαλαν φωτιές στο Δημαρχείο, κατέστρεψαν το κτίριο των Δικαστηρίων και λεηλάτησαν ολόκληρη την πόλη.

Αυτή η κινητοποίηση είχε απώτερο σκοπό να καταστρέψει τις περιουσίες πολλών επιχειρηματιών. Οι κάτοικοι μεγάλων πόλεων τρομοκρατήθηκαν. Ούτε ο Δήμαρχος του Los Angeles δεν μπορούσε να σταματήσει τους διαδηλωτές που κατέκλυζαν συνεχώς τους δρόμους. Η κατάσταση είχε τεθεί πλέον εκτός ελέγχου. O αμερικανός πρόεδρος Μπους, έστειλε 5.000 άνδρες των ειδικών _ δυνάμεων για να αντιμετωπίσουν την τραγική κατάσταση, μια και δεν υπήρχαν αρκετοί αστυνομικοί να αποτρέψουν τους διαδηλωτές.

Η διαμάχη αυτή αφορούσε κυρίως μαύρους και Ασιάτες και όχι τόσο λευκούς και νέγρου;. Γι’ αυτό και οι Κορεάτες αποφάσισαν να προστατέψουν μόνοι τους τις περιουσίες τους. Ο πρόεδρος Μπους άργησε πολύ να στείλει το στρατό και τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα την καταστροφή πάρα πολλών καταστημάτων, που στην πλειοψηφία τους ήταν χωρίς ασφάλεια.

Ο τελικός απολογισμός των καταστροφών ήταν 44 νεκροί, 2.000 τραυματίες και καταστροφές που ανέρχονται στο ύψος του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η ομιλία του Κινγκ στην τηλεόραση, που διήρκεσε 81 δευτερόλεπτα μόνο, άνοιξε το δρόμο για πραγματικό Μαραθώνιο κάλυψης των διαδηλώσεων. Σχετικά με τις διαδηλώσεις αυτές και το αποτέλεσμα της δίκης ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους αρκετοί πολίτες, λευκοί και μαύροι. Το 78% των μαύρων που ρωτήθηκαν και 79% των λευκών υποστήριξαν πως οι αστυνομικοί που δικάστηκαν έπρεπε να καταδικαστούν. Αξιοσημείωτο είναι οτι το 62% των λευκών έναντι του 92% των μαύρων, εάν ήταν ένορκοι θα έβγαζαν καταδικαστική απόφαση.

Θα μπορούσε ωστόσο η ηγεσία της χώρας να είχε αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την τραγωδία αυτή. Αμέσως μετά την ετυμηγορία ο Πρόεδρος Μπους είπε το εξής: Το δικαστικό σύστημα λειτούργησε. Τώρα χρειάζεται ηρεμία και σεβασμός στο Νόμο. Επίσης ανακοίνωσε και κάτι άλλο που ίσως ήταν το πιο σημαντικό απ’ όλες τις δηλώσεις του στον Τύπο, πως η απόφαση του Δικαστηρίου δεν ήταν τελειωτική και καθοριστική. Γι’ αυτό έδωσε εντολή στις αρχές να ξεκινήσουν έρευνες γύρω από την υπόθεση του Κινγκ. Έστω και αργά υπάρχουν ελπίδες οτι οι διαφορές και οι αντιθέσεις μπορούν κάποτε να γεφυρωθούν.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΧΑΜΟΥΛΙΑ ΔΉΜΗΤΡΑ

[Κεντρική σελίδα] > [Επιμέρους θέματα ευαισθητοποίησης] > [Προσεγγίσεις στο πρόβλημα του ρατσισμού] > [Τα γεγονότα στο Los Angeles το 1992]