Make your own free website on Tripod.com

[Κεντρική σελίδα] > [Επιμέρους θέματα ευαισθητοποίησης] > [Τα απειλούμενα ζώα στην Ελλάδα] > [Eισαγωγή στην Εκδήλωση της 11-5-1998]

(Εισαγωγή στην εκδήλωση της 11-5-1998)

Η ομάδα Π.Ε. του σχολείου μας φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, επεξεργάστηκε και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με θέμα τα απειλούμενα ζώα στην Ελλάδα. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει, εκτός της σημερινής εκδήλωσης, προβολή μαγνητοσκοπημένης ταινίας, ομιλία της κ. Κατερίνας Χρυσού από το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πουλιών, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7-5-98, επισκέψεις στο Ζωολογικό Μουσείο του Παν/μίου Αθηνών, στο Κέντρο διάσωσης θαλάσσιας χελώνας στη Γλυφάδα και στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πουλιών στην Αίγινα.

Θα θέλαμε να τονίσουμε το ενδιαφέρον των μαθητών για το θέμα. Τα 40 μέλη της ομάδας εργάστηκαν κατά τομείς φιλότιμα και σκληρά και εκτός ωρών διδασκαλίας, για να προετοιμάσουν τη σημερινή εκδήλωση. Πρέπει ν’αναφέρουμε ότι τα κείμενα που θα διαβαστούν αποτελούν προσωπικές εργασίες τους. Μερικές μάλιστα ήταν τόσο εκτενείς, που για οικονομία χρόνου αναγκαστήκαμε να παρουσιάσουμε σήμερα μια περίληψη ή αποσπάσματά τους. Δημιούργημα εξάλλου των μαθητών είναι και τα έργα ζωγραφικής που υπάρχουν στους τοίχους της αίθουσας. Για το ενδιαφέρον, το κέφι και το ζήλο τους πιστεύουμε ότι αξίζουν τα συγχαρητήριά μας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Διευθυντή του σχολείου μας κ. Σιδερή Ιωάννη για την κατανόηση, τη συμπαράσταση και τη βοήθειά του.

Θα θέλαμε ακόμα ν’αναφερθούμε στους φορείς με τους οποίους ήρθαμε σ’επαφή, προκειμένου να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

1. Την Εταιρεία για την μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας και ιδιαίτερα την κ. Ελ. Φατσέα, βιολόγο, υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπ/σης της Mom, τόσο για την αναλυτική και ολοκληρωμένη ενημέρωσή της κατά την επίσκεψή μας στο Ζωολογικό Μουσείο στις 13-1-98, όσο και για το πλούσιο λογοτεχνικό και εποπτικό υλικό που πρόθυμα μας διέθεσε.

2. Το Σύλλογο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και ειδικά τις κ. Εύη Γεροκώστα και Ιωάννα Λυκούδη, για την ενημέρωσή τους κατά την επίσκεψή μας στο Κέντρο στις 13-2-98.

3.Το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πουλιών (Ε.Κ.Π.Α.Ζ.Π) και πιο συγκεκριμένα τυς κ. Φίλιππο Δραγούμη, Βαγγέλη Τζίρο και Παναγ. Μπάβα για την ενημέρωσή τους κατά την επίσκεψή μας στην Αίγινα στις 5-4-98.

4.Το Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση (W.W.F) για το “Κόκκινο Βιβλίο των Απειλουμένων Ειδών” που μας παραχώρησε, και το οποίο αποτέλεσε τη βάση στην οποία, κυρίως, στηριχθήκαμε για ν’αντλήσουμε στοιχεία και πληροφορίες για τα απειλούμενα ζώα στην Ελλάδα, αλλά και για τις διαφάνειες και το πλούσιο εποπτικό υλικό που ευγενικά μας διέθεσε.

5.Τον “Αρκτούρο”, Εταιρεία για την προστασία και διαχείριση της Άγριας Ζωής και του Φυσικού Περιβάλλοντος, το περιοδικό O2xygen και τις εκδόσεις Creators, για τις φωτογραφίες που μας επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουμε.

6.Το συνάδελφο κ. Ρήγα Γεώργιο για το πολύτιμο υλικό που μας εξασφάλισε μέσω του Internet, αλλά και για τη συνεχή συμπαράστασή του.

7.Τη συνάδελφο και γραμματέα του σχολείου κ. Μίκηκη Φωτεινή για το υλικό που χάρισε στην Περιβαλλοντική ομάδα.

Θερμότατα ευχαριστούμε επίσης τις “Γραφικές Τέχνες Ύψιλον” και τον κ. Αλέκο Χατζιδάκι που φιλικά και με τόσο ενδιαφέρον δεν έπαψε να μας βοηθά και να μας συμπαραστέκεται.

Τέλος τις θερμές ευχαριστίες μας απευθύνουμε στη διοίκηση της Κτηματικής Τράπεζας και στο υποκατάστημά της στην Άνω Κυψέλη, καθώς και στη χαρτοβιομηχανία Θράκη (Diana) που με την ευγενική τους χορηγία μας δίνουν τη δυνατότητα να εκδώσουμε σε έντυπο το έργο μας και να το κάνουμε ευρύτερα γνωστό.

Θεωρούμε ακόμα υποχρέωσή μας να αναφέρουμε ότι οι διαφάνειες τις οποίες θα προβάλουμε στη σημερινή εκδήλωση, αποτελούν αναφωτογραφίσεις από το ημερολόγιο “Ελλάδα, ταξίδι σε ένα βασίλειο που χάνεται”, από δύο ένθετα περιοδικά της εφημερίδας “Καθημερινή”, από το O2xygen και από εποπτικό υλικό των περιβαλ-λοντικών οργανώσεων, με τις οποίες ήρθαμε σ’ επαφή.

Ευχαριστούμε θερμά
Οι υπεύθυνες καθηγήτριες της περιβαλλοντικής ομάδας
Ελένη Γαλενιανού
Κατερίνα Καλατζή

[Κεντρική σελίδα] > [Επιμέρους θέματα ευαισθητοποίησης] > [Τα απειλούμενα ζώα στην Ελλάδα] > [Eισαγωγή στην Εκδήλωση της 11-5-1998]