Make your own free website on Tripod.com

[Κεντρική σελίδα] > [Επιμέρους θέματα ευαισθητοποίησης] > [Τα απειλούμενα ζώα στην Ελλάδα] > [Απειλούμενα Είδη στην Ελλάδα]

(Απειλούμενα Είδη στην Ελλάδα)

 

Τα ζώα, έχουν άμεση εξάρτηση από την βλάστηση κάθε εποχής. Σε μακρινές εποχές στα μεγάλα δάση, αφθονούσαν τα άγρια ζώα όλων των ειδών, όπως ελάφια λύκους, ζαρκάδια, κ.τ.λ..Η υλοτομία και η προοδευτική επέκταση της ανθρώπινης εγκατάστασης, μείωσαν σημαντικά τον αριθμό αυτών των ζώων.

 

1.Το Ελάφι (Cervus Elaphus)

Family: Cervidae

Το ελάφι είναι ένα από τα πιο αγαπητά ζώα στη χώρα μας. Κάθε εποχή συμπεριφέρεται διαφορετικά. Συγκεκριμένα το φθινόπωρο που είναι η εποχή του ζευγαρώματος. Είναι το μεγαλύτερο φυτοφάγο ζώο της χώρας μας. Μέχρι το 1940 υπήρχε σε όλα τα δάση της Μακεδονίας και της Θράκης. Μετά από μια περίοδο υπερβολικού κυνηγιού παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του πληθυσμού. Τη δεκαετία του ‘60 εξαφανίστηκε οριστικά από την Ήπειρο. Τώρα πια το βρίσκουμε μόνο στην χερσόνησο της Σιθωνίας και στην Ροδόπη.

Ο φυσικός του βιότοπος είναι τα λιβάδια αλλά τώρα πια επιβιώνει σε πυκνά δάση. Το Ελληνικό ελάφι βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο λόγω του παράνομου κυνηγιού, της Καταστροφής των βιοτόπων, και των τουριστικών δραστηριοτήτων.

 

2.Ζαρκάδι (Capreolous Capreolous)

Family: Cervidae

Το ζαρκάδι το, οποίο είναι μικρότερο από το ελάφι, το συναντάμε στην οροσειρά της Πίνδου, στον Όλυμπο, στην Ροδόπη και σε άλλα βουνά της Ελλάδας, καθώς και σε πολλά δάση της Μακεδονίας. Ο κυριότερος κίνδυνος για το ζαρκάδι, είναι το παράνομο κυνήγι, το οποίο γίνεται πιο εύκολο από την καταστροφή των βιοτόπων που ζει.

 

3.Πλατώνι (Dama Dama -Linnaeus 1758-)

Family: Cervidae

Το πλατώνι είναι ένα μικρόσωμο και ευκίνητο ελάφι. Ζει αποκλειστικά στην Ρόδο σε δάση μετά από απογραφή που έγινε, πρέπει να υπάρχουν 20-50.Η μεγαλύτερη απειλή του είναι το λαθραίο κυνήγι.

 

4.To Aγριοκάτσικο (Capra Aegagrus Cretica)

Family: Bovidae

Υπάρχουν τα εξής υποείδη του Capra Aegagrus:

α.C.Aegagrus Cretica:Με εξάπλωση στην Κρήτη και το νησάκι του Θεοδώρου.

β.C.Aegagrus Pictus:Βρίσκεται στην Ερημόμηλο (Αντίμηλο) των Κυκλάδων

Tουλαχιστον μέχρι το 1905, το αγρίμι υπήρχε και στα τρία κύρια ορεινά συγκροτη-ματα της Κρήτης (Λευκά Όρη, Ψηλορείτης, και Λασιθιωτικα βουνά). Σήμερα έχει περιοριστεί στα Λευκά Όρη (Εθνικός Δρυμός Λευκών Ορέων). Πριν από μερικές δεκαετίες είχε εισαχθεί σε τρία νησάκια γύρω από την Κρήτη και στην Πάρνηθα. Επιτυχής από άποψη επιβίωσης και φυλετικής καθαρότητας είναι αυτή του Θεοδωρού.

Το οξύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το αγρίμι είναι ο υβριδισμος του με κατσίκες, με τις οποίες έχουν σχεδόν τις ίδιες προτιμήσεις σε ενδιαίτημα.

Ένα άλλο πρόβλημα, φαινομενικά ασήμαντο, είναι τα τσιμπούρια που είναι όμως αιτία θνησιμότητας. Το μόνο καλό όμως είναι, ότι το παράνομο κυνήγι, γίνεται σε μικρή κλίμακα.

 

5.Ο Λύκος (Canis Laupus)

Family: Canidae

Ο λύκος ένα ζώο που ζει στο δάσος, μοιάζει με σκύλο και εξαπλώνεται σχεδόν σε ολη την ηπειρωτική Ελλάδα, εκτός από την Πελοπόννησο. Ο πληθυσμός του στην Ελλάδα υπολογίζεται γύρω στα 3.000 άτομα. Ζει συνήθως στις ορεινές περιοχές αλλά τον χειμώνα κατεβαίνουν χαμηλότερα στο δάσος. Είναι οργανωμένοι σε μικρές ομά-δες 2-4 ατόμων, ενώ έχουν παρατηρηθεί και μεγαλύτερες αγέλες 10-13 ατόμων. Το συστηματικό παράνομο κυνήγι, απειλεί να εξοντώσει τα ζαρκάδια, τους λαγούς και τις πέρδικες, που αποτελούν βασικές τροφές του λύκου. Στην Ελλάδα ο λύκος θεωρείται ακόμα επιβλαβές ζώο, άρα ο καθένας έχει το δικαίωμα να το σκοτώσει, με κυνηγετικό όπλο.

 

6.Τσακάλι (Canis Aureus)

Family: Canidae

To τσακάλι, το οποίο είναι μικρότερο από το ν λύκο, ζει σε βιότοπους με πυκνή βλάστηση, δάση και σε χαράδρες. Τρέφεται με μεγάλη ποικιλία ζωικών αλλά και φυτικών ειδών. Για να βρει την τροφή του επιτίθεται σε κοπάδια γιδοπροβάτων και ιδιαίτερα σε νεαρά ζώα. Ήταν ένα ζώο επιβλαβές και επικηρυγμένο. Στο διάστημα όμως 1974-1980 σκοτώθηκαν στην Ελλάδα πάνω από 7.000 άτομα. Το συναντάμε στην ηπειρωτικοί Ελλάδα και στην Σάμο.

 

7.O ασβός (Meles Meles Arcalus -Miller 1907- / Meles Meles Rhodius -Festa 1914-)

Family: Mustelidae

Τον ασβό, ίσως ένα ιδιαίτερα δύσοσμο ζώο, τον βρίσκουμε στην Κρήτη τόσο σήμερα όσο και παλαιότερα. Δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για τον πληθυσμό του ασβού, αλλά ο αριθμός του μειώνεται σημαντικά. Ο ασβός είναι ζώο νυχτόβιο, το οποίο κατασκευάζει υπόγειες στοές στις οποίες ζούνε πολλά άτομα ταυτόχρονα, και για πολλές γενιές. Τον ασβό τον σκοτώνει ο άνθρωπος λόγω των καταστροφών που προκαλεί, αλλά και για το δέρμα του.

 

8.Ο Χαμαιλέων (Chamaeleo Chamaeleon)

Family: Chamaeleon

Ο χαμαιλέοντας, ο οποίος είναι μια Σαύρα με τέσσερα ποδιά, έχει σαν ξεχωριστό γνώρισμα τα δυο του εξογκωμένα μάτια το οποία κουνιούνται το ένα ανεξάρτητα από το άλλο, καθώς και το ότι αλλάζει χρώμα σχετικά εύκολα. Το βασικό του χρώμα είναι πράσινο, αλλά μπορεί να είναι υπόλευκο, καφετί ή σχεδόν μαύρο. Συνήθως είναι ανοιχτότερο κατά την νύχτα. Στην Ελλάδα το βρίσκουμε στην Κρήτη, στην Χίο, τη Σάμο και την Πελοπόννησο. Σχεδόν πάντα βρίσκεται σκαρφαλωμένος σε φυτά, και κύριος σε ξηρούς βιότοπους, ενώ την εποχή της αναπαρα-γωγης τον βρίσκουμε μισοθαμμένο στην άμμο. Η μεγαλύτερη απειλή είναι η καταστροφή των βιότοπων, αλλά και η υπερβολική συλλογή ατόμων από συλλέκτες.

ΕΦΗ ΜΟΥΖΕΛΗ
AΓΓΕΛΙΚΉ ΚΟYΦOΠΟΥΛΟΥ

 

[Κεντρική σελίδα] > [Επιμέρους θέματα ευαισθητοποίησης] > [Τα απειλούμενα ζώα στην Ελλάδα] > [Απειλούμενα Είδη στην Ελλάδα]