Make your own free website on Tripod.com

[Κεντρική σελίδα] > [Επιμέρους θέματα ευαισθητοποίησης] > [Τα απειλούμενα ζώα στην Ελλάδα] > [Oι Aετοί]

(ΟΙ ΑΕΤΟΙ)

Οι αετοί είναι πουλιά με αυστηρή και περήφανη όψη. Έχουν γαμψό ράμφος και μυτερά νύχια. Είναι ξακουστοί για το πέταγμά τους και την εξαιρετική κυνηγετική τους ικανότητα. Ανήκουν σε μια μεγάλη ομάδα που περιλαμβάνει, εκτός από τους αετούς, τις βαρβακίνες, τα γεράκια, τους αστούρους, τους γύπες και τους ικτίνους. Υπάρχουν περίπου 60 είδη αετών σε όλο τον κόσμο.

Οι αετοί λόγω του μεγάλου μήκους των φτερών τους και της ουράς τους δυσκολεύονται να κινηθούν στη γη, ενώ στον αέρα πετούν γρήγορα και περήφανα. Οι αετοί είναι ανεμοπόροι και είναι ικανοί να καλύπτουν αποστάσεις 320χλμ. ημερησίως. Μπορούν να ανεβούν με ελάχιστη προσπάθεια μέχρι και 2000 μέτρα χάρη στις θερμικές στήλες, οι οποίες είναι ρεύματα του αέρα που δημιουργούνται εκεί οπού το έδαφος είναι πιο ζεστό. Οι αετοί προτιμούν τα άγρια και απομονωμένα μέρη. Το σπίτι του αετού είναι ένα κομμάτι γης που ονομάζεται οικολογικός θώκος. Ο οικολογικός θώκος μπορεί να είναι μεγαλύτερος και από ένα γήπεδο. Υπερασπίζονται με σθένος την περιοχή τους, την περίοδο του ζευγαρώματος και όταν μεγαλώνουν τα μικρά τους. Χτίζουν τις φωλιές τους στις κορυφές των δέντρων ή ψηλά σε εσοχές απόκρημνων βράχων και τις χρησιμοποιούν πολλές φορές μέχρι να καταστραφούν.

Οι νεοσσοί των αετών λέγονται αετιδείς. Στην αρχή τρώνε μικρά κομματάκια κρέας και αργότερα ολόκληρη την λεία. Μόλις βγάλουν όλα τα φτερά , οι γονείς τους τα εκπαιδεύουν. Η εκπαίδευση είναι δύσκολη και μόνο ένας στους τέσσερις αετιδείς επιζεί τον πρώτο χρόνο ζωής. Οι αετοί είναι άριστοι κυνηγοί, κυνηγούν τη μέρα, έχουν οξύτατη όραση καλύτερη από τη δική μας. Χάρη στα πανίσχυρα πόδια και τα νύχια τους αρπάζουν και σκοτώνουν το θύμα τους, που μπορεί να είναι λαγός και άλλα μικρά ζώα. Όσοι αετοί τρέφονται με ψοφίμια λέγονται νεκροφάγοι. Μερικοί αετοί τρώνε ψοφίμια μόνο το χειμώνα ενώ άλλοι όλο το χρόνο. Μια άλλη κατηγορία αετών, οι πειρατές όπως λέγονται, κλέβουν την τροφή άλλων σαρκοφάγων πουλιών αντί να κυνηγούν οι ίδιοι.

Τσίφτης : Είναι ένα αρπακτικό πεδινών και ημιπεδινών εκτάσεων. Τα ενήλικα έχουν σκούρο καφέ χρώμα με λευκόγκρίζο κεφάλι, ενώ τα νεαρά έχουν πιο ανοιχτόχρωμο φτέρωμα. Φωλιάζει στις παρυφές υγροτόπων, ιδιαίτερα εκεί οπού υπάρχουν μεγάλα δένδρα και πιο σπάνια σε βράχια και παλιά κτίρια. Ο σημερινός αναπαραγωγικός πληθυσμός εκτιμάται σε 70 ζευγάρια.

Θαλασσαετός : Ο θαλασσαετός είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη αετών της Ευρώπης. Έχει καστανόξανθο χρώμα, μεγάλο ράμφος και κοντή άσπρη ουρά. Φωλιάζει σε δένδρα, πάντα όμως σε άμεσα εξάρτηση από μεγάλους υγρότοπους. Οι θαλασσαετοί έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.

Μαυρόγυπας : Είναι ο μεγαλύτερος γύπας της Ευρώπης με άνοιγμα φτερών ως 3 μέτρα. Ο μαυρόγυπας είναι το μόνο είδος που φτιάχνει φωλιά σε δέντρα. Σήμερα έχουν απομείνει 15 έως 20 μόνο ζευγάρια, που ζουν στο προστατευόμενο, πλέον, δάσος της Δαδιάς, στην περιοχή του Έβρου.

Γυπαετός : Ο Γυπαετός αναγνωρίζεται εύκολα από τις μακριές γκριζόμαυρες μυτερές φτερούγες του και τη μεγάλη σφηνοειδή ουρά του. Φωλιάζει σε βραχώδη και απόκρημνα βουνά, συνήθως σε υψόμετρο από 800-2,500 μέτρα. Σήμερα ο συνολικός πληθυσμός της Ελλάδας είναι περίπου 20 ζευγάρια από τα οποία 10-12 ζουν στην Κρήτη.

Βασιλαετός : Στην Ελλάδα ονομάζεται Βασιλαετός ή Αυτοκρατορικός αετός. Ο Βασιλαετός είναι ο σπανιότερος αετός στην Ελλάδα και ένα από τα σπανιότερα αρπακτικά πουλιά των χωρών της Μεσογείου. Τα ενήλικα έχουν χρώμα κυρίως μαυριδερό-καφετί, με ωχρό άσπρο- κιτρινωπό στο επάνω μέρος του κεφαλιού. Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας υπάρχουν 10 ζευγάρια Βασιλαετών, τα οποία ζουν στα δάση της ανατολικής Θράκης και Μακεδονίας.

Λιβαδόκιρκος : Ο Λιβαδόκιρκος είναι ο πιο λεπτός και ανάλαφρος αετός στο πέταγμα. Τα νεαρά άτομα έχουν γενικά καστανόχρωμο φτέρωμα, ενώ τα αρσενικά έχουν γκρίζο χρώμα. Προτιμάει ανοιχτές εκτάσεις με καλλιέργειες δημητριακών, λιβάδια ή χερσότοπους κοντά σε υγρότοπους για να φωλιάζει. Υπολογίζονται λιγότερα από 20 ζευγάρια σήμερα.

Στικταετός : Ο Στικταετός έχει ομοιόμορφο σκούρο καφέ χρώμα με κάποια πορφυρή μεταλλική ανταύγεια στους ώμους. Έχει πάντως πιο τετράγωνη σιλουέτα και πιο κοντή ουρά, που τον κάνει να μοιάζει αρκετά με τον Μαυρόγυπα. Ξεχειμωνιάζει αποκλειστικά σε υγρότοπους με αφθονία τροφής και συστάδες δέντρων. Υπάρχουν γύρω στα 10-12 άτομα Στικταετών που κυρίως είναι πουλιά νεαρής ηλικίας.

Κραυγαετός : Ο συνολικός πληθυσμός αυτών των πουλιών ανέρχεται σε 13 ζευγάρια, από τον οποίο ο μισός ζει στον Έβρο. Είναι δασόβιος αετός και προτιμά να φωλιάζει σε δάση χαμηλού υψομέτρου φυλλοβόλα, κωνοφόρα ή μεικτά και αναζητά τη λεία του σε περιοχές με μεγάλα ξέφωτα.

Χρυσαετός: Ο κύριος όγκος του σημερινού πληθυσμού βρίσκεται στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην Κρήτη. Ο αναπαραγόμενος πληθυσμός της χώρας υπολογίζεται σε 150-200 ζευγάρια. Φωλιάζει σε βουνά και φαράγγια.

Σταυραετός: Φωλιάζει αποκλειστικά σε φυλλοβόλα, κωνοφόρα ή μεικτά δάση (συνήθως σε υψόμετρο λιγότερο από 600-700 μέτρα ).Δεν απειλείται άμεσα, αλλά ο πληθυσμός του δείχνει τάσεις μείωσης.

Σπιζαετός:Απαντάται αποκλειστικά σε περιοχές με μακία βλάστηση φρύγανα και γυμνούς λόφους και φωλιάζει σε βράχια.

Τον περασμένο αιώνα οι αετοί φώλιαζαν και στη Στερεά Ελλάδα, στο Δέλτα του Νέστου, στην περιοχή της λίμνης Χειμαδίτιδας, στη λίμνη Κάρλα, σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, στις Κυκλάδες, στα βουνά της Πελοποννήσου, στα Ιόνια νησιά, στο Δέλτα του Αξιού και στη λίμνη Κορώνεια. Οι αετοί γεννούν συνήθως 2-3 αυγά το πολύ 4,από τα οποία επιβιώνουν μόνο 1 ή 2. Τρέφονται κυρίως με ψόφια ζώα μικρά και μεγάλα, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο της ζωής.

Στις μέρες μας οι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους αετούς. Οι κυριότερες αιτίες μείωσης αυτών των πουλιών είναι: οι επεμβάσεις στους υγρότοπους και στους χώρους φωλιάσματος, το κυνήγι, η αποξήρανση ελωδών εκτάσεων, τα δηλητηριασμένα δολώματα, η καταστροφή των δασών, η καταστροφή των φωλιών, τα γεωργικά δηλητήρια και η διάνοιξη δρόμων.

Προτεινόμενα μέτρα προστασίας για να διασωθούν οι αετοί είναι η προστασία κατάλληλων και μεγάλων περιοχών, ο έλεγχος κυνηγιού και η ενημέρωση των κυνηγών, οικολογική διαχείριση και προστασία δασικών εκτάσεων.

“Και μη ξεχνάς αν συναντήσεις ποτέ αετό, προσπάθησε να μην τον ενοχλήσεις …”

ΔΑΝΑΗ ΜΑΛΛΙΟΥ
ΓΙΩΤΑ ΒΑΡΤΣΑΝΕΛΛΗ

[Κεντρική σελίδα] > [Επιμέρους θέματα ευαισθητοποίησης] > [Τα απειλούμενα ζώα στην Ελλάδα] > [Oι Aετοί]